Bardzo letnia fasolka, a właściwie fasolkowa sałatka:) Prosta kombinacja warzyw i klasycznego winegretu słodko kwaśnego (no może nie takiego klasycznego:))). Ja się nią zajadam bez opamiętania:) Składniki podaję tak trochę "na oko", bo nigdy nie ważyła fasolki.
Sałatka z fasolką
300 g fasolki szparagowej, pokrojonej i ugotowanej al dente
3 ogórki gruntowe, umyte i pokrojone
5-6 rzodkiewek, umytych i pokrojonych
1 papryczka peperoni bądź cayenne, umyta i pokrojona
1 mała cebulka (u mnie z działkowego szczypiorku), pokrojona w talarki
10 cm młodego pora (też działkowy, bardzo młody i chudy), umyty i pokrojony
duża garść koperku, umyta i pokrojona
duża garść szczypiorku, umyta i pokrojona
Winegret
3-4 łyżki oliwy
2-3 łyżki wody
sok z cytryny
płaska łyżeczka cukru lub miodu
sólpieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz