Jeden ze smaczniejszych chlebów jakie jadłam. Z książki Elizy z whiteplate.com. Zresztą sama książka jest bardzo fajna, ciepła, taka od serca:-) zapisałam się też na warsztaty do Liski, strasznie mnie ta perspektywa cieszy! Co do chleba ma on taki smak, jak sobie wyobrażałam. Czuć, że jest gryczany z lekko słodkim posmakiem. W przepisie pomieszałam melasę z karobu i miód i była to jedyna modyfikacja z mojej strony, ponieważ oryginał zawiera tylko miód. Chleb robi się bardzo prosto i naprawdę nie może się nie udać. Piekłam go w zwykłym garnku emaliowanym(w przepisie był żeliwny) i też się udał. Można też w zwykłej foremce. Co ważne, pomimo, że jest to chleb drożdżowy, na drugi dzień jest świeży i wilgotny. I chyba jeszcze smaczniejszy.
Chleb gryczano - pszenny
Rozczyn1
250 g mąki gryczanej
200 ml wody
1/2 łyżeczki soli
Rozczyn2
10 g świeżych drożdży
250 g mąki pszennej
200 ml wody
Ciasto
10 g świeżych drożdży
50 g mąki żytniej chlebowej
50 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu*
1 łyżka oleju roślinnego
W dwóch osobnych miskach wymieszaj składniki rozczynów, przykryj folią i odstaw na 12 godzin.
Następnie połącz oba zaczyny, dodaj składniki ciasta właściwego i zagnieć cisto, mikserem albo ręcznie. Powinno być lekko klejące i luźne, gdyby tak się nie stało to dodaj odrobinę wody. Odstaw na pół godziny po czym przełóż je do garnka wyłożonego papierem do pieczenia (22 cm), nakryj go i odstaw znowu na pół godziny.Wstaw do zimnego piekarnika, temperaturę nastaw na 250 stopni piecz zakryty przez 30 - 40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz następne 20 - 30 minut. Upieczony chleb wyciągnij z garnka i studź na kuchennej kratce.
*u mnie 1 łyżka maleasy z karobu i 1 łyżeczka miodu
*u mnie 1 łyżka maleasy z karobu i 1 łyżeczka miodu
piękny bochenek :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie popękał :)
OdpowiedzUsuń