Wiatr hula jak szalony. Śnieg stopniał, chwilami wychodzi słońce, nie byłoby najgorzej gdyby nie spadające ciśnienie. W niedzielę do południa wypiłam 8! kaw i aparat do mierzenia ciśnienia pokazał 100/61. Nawet mąż stwierdził po południu, że blada jestem ponad normę. Bladość była najmniejszym problemem, zawroty głowy to było coś:-) Dlatego osobiście wnoszę o zmianę frontu,mróz i chłód.
Na poprawę nastroju mam curry. Dla odmiany z kaszą orkiszową, a nie ryżem. Od jakiegoś czasu kasza orkiszowa jest moją faworytką, można używać jej i na słodko i wytrawnie i w każdym zestawie jest pyszna.
Curry z warzywami
200 g ciecierzycy
2 czerwone papryki, umyte i pokrojone
3 małe marchewki, obrane, umyte i pokrojone
około 10 - 15 cm pora, umyty i pokrojony
4 ząbki czosnku, pokrojone
1 papryczka chili, pokrojona
200 g szpinaku, umytego i lekko odsączonego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 - 5 łyżek mleka kokosowego
woda z ugotowanej ciecierzycy
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki garam masala
sól i pieprz, bo lubię:-)
1 duża łyżka oleju kokosowego
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w misce z 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Zostaw na całą noc, a nawet i dłużej. Przed gotowaniem wylej wodę, w której się moczyła, opłucz ją na sitku, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj około 30 - 40 minut. Trzeba sprawdzać podczas gotowania bo po 30 minutach może już być gotowa.
Gdy ciecierzyca będzie już ugotowana i odcedzona, w dużym garnku podgrzej łyżkę oleju a następnie wrzuć pora. Po chwili dodaj papryczkę i czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Podsmaż chwilę wszystko razem. Dodaj marchewkę i paprykę, chwilę razem wszystko przesmaż. Wrzuć pomidory z puszki i koncentrat, dolej kilka łyżek wody z ciecierzycy i gotuj wszystko około 20 minut. Następnie dodaj mleko kokosowego i wymieszaj, dodaj ciecierzycę i gotuj około 10 minut. Na samym końcu dorzuć szpinak, posól i popierz, pogotuj 5 minut i gotowe:-)
bardzo lubie takie dania !
OdpowiedzUsuń