W taką pogodę gdy wieje i pada, z domu nie chce się wychodzić takie bułki stanowczo poprawiają nastrój. I Wam też je polecam, bo są proste i pyszne. Wyszło mi 18 bułek, z czego 10 zamroziłam po wyrośnięciu. Przepis z tego bloga.
Bułki kardamonowo - cynamonowe
ciasto
25 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
40 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko lekko ubite
450 g mąki pszennej typu 550
2 łyżeczki mielonego kardamonu (zielonego)
nadzienie
100 g miękkiego masła
50 g erytrytolu
30 g drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cynamonu
wierzch
1 jajko lekko ubite
gruby brązowy cukier
W miseczce wymieszaj mleko z
drożdżami. Odstaw na kilka minut. Następnie zmiksuj jajko z cukrem i solą, dodaj
zaczyn drożdżowy i mielony kardamon. Miksuj do połączenia składników. Dosyp
mąkę i miksuj (końcówki haki) do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około
5 minut. Pod koniec miksowania dodaj wystudzony olej kokosowy. Miskę przykryj
ściereczką i odstaw ciasto na 1 godzinę do wyrastania.
Przygotuj nadzienie mieszając razem
wszystkie jego składniki.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i chwilę
ugniataj je dłońmi. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Na połowie
ciasta rozprowadź równomiernie nadzienie i złóż ciasto na pół przykrywając
nadzienie nieposmarowaną połową ciasta. Otrzymany prostokąt o wymiarach 20x50
cm pokrój nożem na paski. Każdy pasek zwiń spiralnie kilka razy, a następnie
zwiń w bułkę w formie ślimaka. Końcówki pasków powinny być na spodzie bułki. Układaj bułki (zachowując odstępy) na dwóch
dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw do wyrastania na 1
godzinę.
Wierzch posmaruj jajkiem i posyp cukrem.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C (bez termoobiegu).
Wstaw blachę do piekarnika i piecz 10-15 minut do zrumienienia się
wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz