Proste galette z rabarbarem. Nieźle smakuje z lodami waniliowymi, więc jeśli nie dbasz o kalorie to może być świetny deser na upały:-)
Galette z rabarbarem
100 g zimnego zmrożonego masła, pokrojonego w drobne
kawałki
100 g mąki z amarantusa
100 g mąki z brązowego ryżu
120 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki erytrytolu
120 g lodowatej wody + 2 łyżki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
do posmarowania- rozmącone jajko
1 łyżka brązowego cukru
Wymieszaj mąki z erytrytolem i solą, dodaj masło i zrób kruszonkę, na końcu dodaj 120 g wody i ekstrakt waniliowy, jeśli ciasto będzie zbyt kruche, dodaj jeszcze wody. Zagnieć i włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na blasze rozłóż papier do pieczenia.
Blat wysyp delikatnie mąką, połóż ciasto z lodówki i cienko je rozwałkuj. Wytnij okrąg i przełóż na papier do pieczenia, połóż na środek rabarbar i zagnij ranty ciasta. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp brązowym cukrem i piecz około 45 minut.
Pięknie wygląda, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń