to zrób pieczone pierożki z jagodami. Na słodko, na kruchym cieście i z lukrem. Są pyszne, szybkie i bezproblemowe. Ja właśnie skończyłam, pakuję się i wyjeżdżam, zabierając je z sobą:) Miłego weekendu wszystkim:)
Ciasto na kruche pierogi
300 g mąki
85 g zimnej wody
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
4 g soli
115 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
jagody
1 łyżeczka cukry pudru
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Do miski wlej wodę, ekstrakt waniliowy, wsyp sól i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj. Dosyp 300 g
mąki oraz proszek do pieczenia i masło. Znowu wymieszaj, w
razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Wyrób ciasto,
ma być miękkie i nieco lepkie. Odstaw żeby odpoczęło. Jeśli jest zbyt
ciepło
wstaw do lodówki (u mnie stało w lodówce około 40 minut). Po tym czasie
rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego koła. Nadziej, ułóż na blasze i
piecz 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posmaruj lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz