4 lipca 2014

Jeśli nie masz czasu na jagodzianki


to zrób pieczone pierożki z jagodami. Na słodko, na kruchym cieście i z lukrem. Są pyszne, szybkie i bezproblemowe. Ja właśnie skończyłam, pakuję się i wyjeżdżam, zabierając je z sobą:) Miłego weekendu wszystkim:)
      
Ciasto na kruche pierogi
300 g mąki
85 g zimnej wody
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
4 g soli
115 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Nadzienie:
jagody
1 łyżeczka cukry pudru
Lukier:
cukier puder
sok z cytryny
Do miski wlej wodę, ekstrakt waniliowy, wsyp sól i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj. Dosyp 300 g mąki oraz proszek do pieczenia i masło. Znowu wymieszaj, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. Wyrób ciasto, ma być miękkie i nieco lepkie. Odstaw żeby odpoczęło. Jeśli jest zbyt ciepło wstaw do lodówki (u mnie stało w lodówce około 40 minut). Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego koła. Nadziej, ułóż na blasze i piecz 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posmaruj lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz