Przynajmniej raz w letnim sezonie ją piekę. Od zeszłego roku, bo właśnie wtedy pokazała się na okładce KUKBUK-A. Oryginalny przepis znajduje się tutaj. Ja podaję z małymi zmianami. Jak na mnie zmiany są jakby ich nie było, ponieważ tartę może próbować mój roczny siostrzeniec, więc np. nie mogłam cukru zstąpić ksylitolem. To, co mogę od siebie powiedzieć, to to, że jest to bardzo prosta tarta. I szybka, ponieważ za każdym razem skracam czas pomijając trzymanie jej w zamrażalniku po wyłożeniu foremki. I bez tego wychodzi świetna. Naprawdę jest fajna i lekka. Na dodatek można ją podać z każdymi owocami, a sezon na owoce uważam za otwarty.
Letnia tarta z KUKBUK-A
Kruche ciasto
300 g mąki (200 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki)
200 g masła
90 g cukru pudru
1 zółtko
szczypta soli
Krem
650 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego słodzonego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
500 g serka mascarpone
owoce sezonowe do przybrania
Składniki na kruche ciasto posiekaj, szybko zagnieć i włóż zawinięte w folię do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut pod obciążeniem, przez następne 15 bez obciążenia, aż się zezłoci. Ostudź.
600 ml mleka zagotuj i wlej ekstrakt waniliowy, w pozostałych 50 rozpuść budynie i ugotuj je w mleku. Ostudź. gdy budyń będzie zimny zmiksuj go z mascarpone i wyłóż nim spód tarty. Udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem.
Agnieszko, Twoja tarta wygląda ładniej niż pierwowzór :))) Absolutnie muszę ją zrobić, bo uwielbiam tarty.
OdpowiedzUsuńDzięki Gosia:)) a tartę zrób, bo naprawdę jest pyszna.
OdpowiedzUsuńAleż ona wspaniale wygląda <3 Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń