Naprawdę połączenie pora, dyni, słonecznika i octu balsamicznego jest niesamowite w chlebie. Wcześniej robiłam taki chleb na zakwasie, ale wiadomo, że najbardziej potrzebny do niego jest czas. A ja takiego nie miałam. Dlatego powstał ten chleb, jako substytut zakwasowego. I to wyjątkowo udany substytut jest:) na dodatek znika w tempie ekspresowym.
Chleb drożdżowy z porem i pestkami
25 g drożdży
1/2 kubka* ciepłej wody
1 kubek ciepłej maślanki
1 łyżka cukru
2 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka soli
3 łyżki bardzo miękkiego masła
1 duży por
2 garście pestek dyni
2 garście pestek słonecznika
2 - 3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oleju
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojonego pora (jasną część) wlej ocet i wrzuć pestki dyni i słonecznika. Wszystko razem ma ładnie zbrązowieć na patelni. Odstaw do ostudzenia, musi być przynajmniej letnie.
Do dużej miski wsyp mąki i sól, wymieszaj razem. Do mniejszej wlej wodę, maślankę, wsyp cukier i drożdże i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Przelej całość do dużej miski i wymieszaj. Dodaj pora z pestkami i zagnieć ciasto. Gdy będzie już jednolite dodaj masło i zagniataj przez około 10 minut. Odstaw je pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie ponownie zagnieć przez około 10 minut, wstaw do naoliwionej miski do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie zagnieć ponownie, uformuj chleb i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostaw do ostatniego wyrastania, przed włożeniem do pieca ponacinaj i obsyp mąką. Piekarnik nastaw na 190 stopni i piecz chleb przez około 35 - 45 minut.
*sporej wielkości kubek
Te ślady, które widać to ślady nieocenionej pomocy mojego małego siostrzeńca:-))) |
Brzmi ciekawie, koniecznie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka wygląda na chleb z suszonymi pomidorami.Lubię eksperymenować z zakwasem jak i drożdżami więc napewno upiekę.POZDRAWIAM.ALINA.
OdpowiedzUsuńSpróbujcie upiec, a na pewno nie będziecie zawiedzione efektem:))
OdpowiedzUsuń