A tak poza tym, ładna pogoda jest dzisiaj. Dzięki mojemu kochanemu siostrzeńcowi, który ma zapalenie gardła, też boli mnie gardło. Ale jemu wybaczę ten mój stan:)
Sernik z marynowaną dynią
Spód:
150 g płatków owsianych
130 g miodu
50 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
500 g tłustego twarogu (dałam wiaderkowy)500 g mascarpone
3 łyżki mąki
1/2 szklanki ksylitolu
5 jajek
200 g białej czekolady
500 g dyni z octu
1 duża łyżka cynamonu
Przybranie
2 łyzki płatków owsianych
1 bardzo płaska łyżka ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
1 tabliczka białej czekolady
Spód:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm (taka była moja) z odpinaną obręczą wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Płatki owsiane, miód i roztopione masło wymieszaj. Wyłóż
na tortownicę. Piecz 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postaw keksówkę. Zagotuj wodę w czajniku.
Dynię wraz z cynamonem zblenduj na gładką masę.
Do
misy miksera włóż twaróg i mascarpone. Miksuj na średnich obrotach,
aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodaj mąkę i
cukier i miksuj przez kolejną minutę. Dodaj dynię a następnie po jednym jajku,
miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym
jajku. Czekoladę połam na
kosteczki i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do miski z masą serową dodaj
czekoladę miksując na małych obrotach miksera. Gładką masę
wylej na spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw
sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Do keksówki na dnie
piekarnika wlej wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Piecz
przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i piecz przez kolejne 60 minut, aż krem się zetnie (ma być ścięty, ale na środku pozostanie miękki, dodatkowo zesztywnieje jeszcze w lodówce).
Sernik
wyjmuj stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki,
później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie
wystudzony obkrój go nożem przy obręczy, zdejmij obręcz i wstaw do
lodówki na noc, lub kilkanaście godzin. Przechowuj w lodówce bez
przykrycia.
Przybranie:
Na suchą patelnię wsyp ksyliol i płatki. Chwilę razem upraż po czym dodaj sok z cytryny. Praż wszystko razem, aż płatki ładnie zbrązowieją. Ostudź i połóż na sernik. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, wyłóż cienką warstwą na papierze do pieczenia i poczekaj aż wystygnie. Ostrym nożem pokrój kawałki i ułóż na serniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz