Ciasto
80 g masła
50 ml mleka
25 g drożdży
250 g mąki
1/2 łyżeczki mahlep
40 g brązowego cukru
1 duże jajko
szczypta soli
1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie
400 g truskawek
100 g marcepana
3-4 łyżki wody różanej
Marcepan rozdrobnij widelcem, wlej wodę różaną i wymieszaj. truskawki pokrój dosyć drobno.
Masło i mleko podgrzej, wkrusz drożdże i wymieszaj żeby drożdże się
rozpuściły. Do miski włóż pozostałe składniki, na końcu wlej drożdże i
miksuj końcówką z hakiem przez kilka minut na małych obrotach, aż ciasto będzie się formować w kulę. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy
podwoi swoją objętość rozwałkuj na prostokąt, wyłóż jabłka i zwiń w
rulon. Pokrój go na 8 części. Tortownicę 26 cm wyłóż papierem do
pieczenia i ułóż w niej pokrojone bułki. Odstaw do wyrośnięcia, powinny
wypełnić całą tortownicę (mogą też wyrastać w lodówce, spokojnie nawet całą noc. Trzeba tylko jakieś 2 godziny przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki). Piekarnik nagrzej do 160 stopni z
termoobiegiem. Piecz około 30 minut. Polukruj albo posyp cukrem pudrem.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńTak!
UsuńAż musiałam sprawdzić, co to mahlep;) Ślimaczki wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś sprawdzałam;-)
Usuń