15 kwietnia 2015

Wytrawna, maślana babka drożdżowa





















Dla amatorów naprawdę niesłodkich wypieków. Dla amatorów puddingów, bo świetnie się na niego nadaje.  Dla tych, co lubią wyciągnąć gotowe do pieczenia ciasto rano z lodówki i czuć jego zapach podczas porannej kawy. Ja swoją obsypałam cukrem pudrem, bo lubię słodko - słone połączenia z masłem. Przepis z Kwestii smaku.


Babka drożdżowa

1,5 łyżeczki suchych drożdży instant (lub 10 g świeżych)

40 ml ciepłego mleka

250 g mąki pszennej
25 g cukru
3 jajka
175 g bardzo miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli


1 żółtko + 2 łyżki śmietany kremówki

Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i szczyptą cukru, odstaw aż się spienią. Do miski wsyp  mąkę, dodaj drożdże, cukier i jajka. Ciasto wyrabiaj mikserem przez około 10 aż będzie gładkie i elastyczne. Stopniowo dodawaj masło ciągle miksuj. Dodawaj kolejną porcję masła jak tylko poprzednia zmiesza się z ciastem. Dodaj sól i wyrabiaj jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Przykryj folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu uderz pięścią w ciasto i chwilę powyrabiaj.

Ponownie przykryj i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyciągnij, chwilę wyrób i włóż do formy wysmarowanej masłem, posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i zostaw do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wierzch ciasta jeszcze raz posmaruj żółtkiem ze śmietanką. Piecz na złoty kolor przez 30 - 35 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę. Po około 20 - 30 minutach wyjmij babkę z formy i całkowicie ostudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz