14 kwietnia 2016

Po prostu warzywa

Mogą być jako danie samoistne, mogą być jako dodatek do mięsa, ryby czy takich tam rzeczy. Są proste, smaczne i zdrowe. I na zimno, i na ciepło.  Z serii co w lodówce znaleziono to zrobiono:-)

Warzywa 
1 szalotka, drobno pokrojona
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 czewonej papryczki chili, drobno pokrojona
2 łyżki oleju rzepakowego
1 pietruszka, pokrojona
1/4 selera (korzeń), pokrojony
2 marchewki, pokrojone
2 czerwone papryki, pokrojone
2 średnie cukinie, pokrojone
1 puszka pomidorów
1 łyżka mleka kokosowego
sól
około 1/2 płaskiej łyżeczki garam masala
1/2 pęczka natki pietruszki 

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć szalotkę i chwilę podsmaż, dodaj czosnek i chili. W następnej kolejności dodaj pietruszkę, seler i marchew, podsmaż kilka minut. Dołóż paprykę i cukinię i znowu chwilę podsmaż, dodaj pomidory, sól i garam masala. Duś wszystko na małym ogniu przez kilkanaście minut. Pięć minut przed końcem, gdy warzywa będą jeszcze lekko chrupkie, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Już po wyłączeniu ognia wsyp natkę i wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz