2 kwietnia 2016

Szarlotka orzechowa z bezą

Nawet nie wiem jak to się stało, że nie ma tutaj przepisu na szarlotkę? Fakt, że moje pieczenie przechodzi zmiany, to znaczy składniki używane do ciast ewaluują na zdrowsze, ale nadal nie rozumiem, jak może tu nie być tych wcześniejszych? Z tą szarlotką jest tak, że można ją upiec ze zwykłym cukrem i na zwykłej mące. Zamiast oleju kokosowego można dać masło. Też powinna wyjść. Poza tym, co tu dużo pisać jest pyszna;-) Btw. czy ktoś ma pomysł jak zrobić bezę bez cukru?

Szarlotka orzechowa z bezą
1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich
110 g erytrytolu
200 ml mąki z amarantusa
50 ml semoliny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g oleju kokosowego
3 żółtka

8 średnich jabłek
sok z połowy cytryny
1 łyżka cynamonu
2 duże szczypty imbiru
100 g rodzynek
5 daktyli
1 łyżka miodu

3 białka
8 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Orzechy podpraż na suchej patelni, ostudź. 3/4 szklanki zmiel na mąkę, a pozostałą część na masło orzechowe. 
W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, erytrytol i dodaj zmielone orzechy. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj wszystko na kruszonkę. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. 1/3 ciasta odłóż do zamrażalnika, a pozostałą część na chwilę do lodówki. Częścią z lodówki  wyłóż tortownicę (moja ma 24 cm) co najmniej do połowy jej wielkości. Wstaw znowu do lodówki.
Rodzynki i daktyle namocz w gorącej wodzie. Jabłka obierz i pokrój na kawałki, przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj sok z cytryny i chwilę duś. Rodzynki i daktyle odcedź, daktyle pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do jabłek. Wsyp cynamon i imbir oraz łyżkę miodu. Chwilę podduś i odstaw. Jabłka nie muszą się rozpaść, ale powinny być miękkie.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
Do białek wsyp szczyptę soli i ubijaj. Gdy będą już lekko sztywne dodaj cukier waniliowy i znowu ubijaj, powoli dodawaj cukier puder. Ubij bezę na sztywno. 
Na spód wyłóż jabłka, bezę a na końcu starkuj pozostałą część ciasta z zamrażalnika. 
Piecz 40 minut w 175 stopniach, 15 minut w 170 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz