Przepyszna szarlotka! Naprawdę. Prosta w wykonaniu, ładnie wygląda i dobrze smakuje. czego można więcej wymagać? Przy robieniu tego ciasta używałam szklanki o pojemności 250 ml, co jest dość ważne, bo nie używałam wagi. To jedyna uwaga jaką mam, a teraz przepis.
Szarlotka z semoliną, bezą i kruszonką
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka semoliny
2/3 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
3 żółtka
Nadzienie
9 średnich jabłek, obranych i pokrojonych
1 łyżka masła
3 - 4 łyżki amaretto
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
szczypta imbiru
sok z połowy cytryny
Beza
3 białka
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru pudru
Mąki wymieszaj wraz z solą i cukrem. Dodaj pokrojone masło i zrób kruszonkę, 1/3 kruszonki odłóż do woreczka foliowego i włóż do zamrażalnika. Do reszty dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Formę o wymiarach 27 x 16 wyłóż ciastem i wstaw do lodówki.
Na patelni rozgrzej masło z cukrem i wrzuć jabłka. Chwilę podsmaż, wlej amaretto, wsyp cynamon, imbir, dodaj sok z cytryny i duś je przez kilka minut, ale tylko do momentu gdy zmiękną żeby się nie rozpadły. Odstaw do wystygnięcia.
Białka ubij z solą i powoli dodawaj po łyżce cukru.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (mój piekarnik jest dość stary już, być może wystarczy 175 stopni). Na cieście rozłóż jabłka, na nie wyłóż bezę a następnie posyp kruszonką z zamrażalnika. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.
Prezentuje się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje też:-)
OdpowiedzUsuń