Świetne ciasto. Bardzo proste, orzechowo - migdałowo - truskawkowe. Samo zdrowie w każdym kawałku:-) Szybko się robi, chwilę piecze i ciepłe można jeść. Gdyby ktoś miał ochotę to można zjeść ze śmietaną:-)) Wzorowane na tym przepisie.
Ciasto z orzechami i truskawkami
3 jajka
140 g erytrytolu (można dać 100 - 120 g cukru)
2 łyżki amaretto
100 g migdałów
100 g orzechów laskowych
100 g polenty (można dać mąkę kukurydzianą lub zwykłą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
140 g roztopionego oleju kokosowego (200 g masła)
20 g roztopionego masła
250 g truskawek
płatki migdałów do posypania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Orzechy zmiel. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę, dodaj amaretto, następnie polentę, orzechy, proszek i sodę. Łyżką wmieszaj olej z masłem. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i ułóż na nim pokrojone na pół truskawki oraz posyp płatkami migdałów. Piecz około 40 - 55 minut, do suchego patyczka.
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, lekkie ciacho!
OdpowiedzUsuń