28 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami


Dzisiaj do mnie dotarło, że sezon truskawkowy w pełni, a u nas nie było drożdżówki z truskawkami. Niedopatrzenie jakieś. Dlatego studium powstawania doskonałych drożdżówek poniżej. Nawet zdjęcia dzisiaj pokazują co i jak po kolei zrobić, żeby środek pozostał w środku, a nie wyrósł ponad. Pyszne są, naprawdę.
 
Ciasto
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
18 g drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
szczypta soli
1 jajko w temp. pokojowej
80 g oleju kokosowego letniego*
2 łyżki wody różanej*
truskawki

Kruszonka
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego

Drożdże rozpuść w mleku, dodaj cukier i wymieszaj, dodaj sól, jajko, wodę różaną i mąkę. Wyrabiaj mikserem z hakiem, powoli wlewając olej. Wyrobione ciasto ma być miękkie, elastyczne i nie klejące
się. Odstaw do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Wyrośnięte ciasto podziel na 9 kawałków, każdy z nich rozpłaszcz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do napuszenia. Gdy będą już napuszone w każdej z nich zrób dołek spodem od szklanki, mocno dociśnij. Połóż na środek przekrojone na pół truskawki i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku około 25 minut. Polukruj.
*może być roztopione masło
*można pominąć





4 komentarze: