Chciałam zrobić jakiś fajny deser. Na Kwestii smaku zobaczyłam ten przepis i od razu wiedziałam, że to jest to. Ma wszystko czego bym sobie życzyła, a nie mogłam się zdecydować na co naprawdę mam ochotę. Brownie, sernik i mus truskawkowy. Gdy już zjadłam kawałek, wiedziałam, że najbardziej chodziło mi o sernik;-)) najlepszy jest, gdy osiągnie temperaturę pokojową. Przepis podaję z małymi zmianami, pomimo warstw jest to bardzo prosty do zrobienia deser. I o dziwo bardzo szybki do zrobienia. Praca jest podzielona etapami i po zakończeniu jednego, płynnie przechodzi się w następny.
Sernikobrownie z musem truskawkowym
Spód brownie
130 g masła
150 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/2 szklanki cukru
90 g mąki
Masa serowa
500 g mascarpone
150 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
1 budyń waniliowy (proszek)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
Mus truskawkowy
1 galaretka truskawkowa
1 opakowanie żelatyny fix do deserów
600 g truskawek
1/4 szklanki cukru
400 ml schłodzonej śmietany 30%
Mus truskawkowy
Zagotuj 300 ml wody na
galaretkę, wsyp proszek i dokładnie
wymieszaj. Świeże truskawki
pokrój na plasterki, włóż do garnka dodaj cukier i gotuj na większym ogniu co
chwilę mieszając przez kilka minut aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Zblenduj
je, ale nie za dokładnie. Truskawki dodaj do galaretki razem z fixem
przygotowanym zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, wymieszaj i ostudź. Gdy
galaretka będzie już zimna dodaj do niej ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Odstaw.
Spód brownie
Tortownicę o średnicy 25 cm
wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak, aby papier sięgał ponad
brzeg foremki. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka i na małym
ogniu roztop mieszając. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i roztop do uzyskania
jednolitej masy. W oddzielnej misce roztrzep jajka z cukrem, dodaj do nich
roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dodaj
mąkę i wymieszaj na jednolite ciasto. Wyłóż do przygotowanej tortownicy wstaw
do piekarnika. Piecz przez około 19
minut, wyjmij z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączaj.
Masa serowa
Zmieszaj
rózgą twaróg z budyniem (w proszku) i cukrem, do połączenia się składników. Dodaj
jajko i jeszcze raz wymieszaj. Wyłóż na spód brownie, owiń z boków i od
spodu folią aluminiową i piecz przez około 20 - 25 minut do zastygnięcia masy serowej. Wyjmij i ostudź. Na
ostudzoną masę serową wyłóż tężejący mus truskawkowy i wstaw do lodówki do
całkowitego stężenia. Krój bardzo ostrym nożem.
Ależ to ciacho musi smakować! *.*
OdpowiedzUsuńEksplozja smaków! :)
Świetne połączenie najlepszych deserów, a do tego wygląda tak apetycznie! <3
Fajne, ale serniki i tak rządzą!;-))
Usuń