9 lipca 2015

Ciasto owsiane z porzeczkami





















Dzisiaj bardzo proste ciasto z płatkami owsianymi i porzeczkami. Jednak żeby je upiec, chwilę trzeba poświęcić na przygotowanie porzeczek. I to jest najbardziej pracochłonna czynność, jaka nas czeka w związku z tym ciastem. U mnie zamiast cukru użyty jest erytrytol, ale spokojnie można dodać cukier biały albo brązowy. Zamiast masła dałam olej kokosowy, tu też można dokonać zmiany na masło albo np. olej rzepakowy. 

Ciasto owsiane
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g oleju kokosowego, roztopionego
100 g erytrytolu
120 g płatków owsianych górskich
1 jajko

500 g porzeczek
3 łyżki erytrytolu
mały żelfix lub połowa zwykłej porcji

Zaczynamy od porzeczek, które musisz umyć i pozbawić gałązek. Następnie 2/3 porcji przełóż do małego garnka, dodaj erytrytol i gotuj, aż lekko zaczną się rozpadać. Jest to zaledwie kilka minut. Dodaj wtedy pozostałą część porzeczek i żelfix. Pogotuj jeszcze 2 minuty i odstaw do zgęstnienia i ostygnięcia. Konsystencja powinna być lekko ścięta. Nie będzie to dżem. U mnie po ostudzeniu chwilę stało w lodówce, żeby przyspieszyć proces gęstnienia.
Gdy "dżem" porzeczkowy będzie już gotowy przygotuj ciasto. W malakserze rozdrobnij płatki owsiane, ale nie na mąkę. Mają być jak otręby owsiane. Przesyp do miski, dodaj mąkę, erytrytol i jajko. Wymieszaj i dodaj olej kokosowy. 
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na nią połowę ciasta i dobrze wduś w blaszkę. Następnie  rozsmaruj dosyć gruba warstwę porzeczek i pokrusz na nie druga część ciasta. Piecz około 35 minut.


1 komentarz: