23 lutego 2015

Chleb litewski - drugie podejście



Ten chleb za pierwszym razem kompletnie mi nie wyszedł. W środku był prawie surowy, natomiast gdy spróbowałam upieczonej skórki, która była bardzo smaczna, to wiedziałam, że łatwo nie odpuszczę i spróbuję jeszcze raz. I właśnie to jest ten drugi bochenek. Przepis wzięłam ze Smakowitego chleba, ale po pierwszej nieudanej próbie zmieniałam lekko sposób pieczenia. I w moim piekarniku, ten zmieniony, sprawdził się. To jest chleb, do którego wystarczy masło i miód, i człowiek jest zadowolony:-)

Chleb litewski na zakwasie

ZACZYN I:
25 g zakwasu żytniego
70 g mąki żytniej razowej
60 g letniej wody
PASTA OTRĘBOWA:
50 g otrąb owsianych
2 łyżki kminku
łyżka czarnuszki
100 g wrzącej wody
ZACZYN II:
zaczyn I
45 g mąki żytniej typ 720
60 g letniej wody
CIASTO WŁAŚCIWE:
zaczyn II
pasta otrębowa
170 g mąki żytniej razowej
70 g mąki żytniej typ 720
140 g letniej wody
2 łyżki melasy
2 łyżeczki soli
łyżeczka kawy 

Zakwas o temperaturze pokojowej dokarm 70 g mąki razowej oraz 60 g letniej wody. Wymieszaj i zostaw w słoiku bez przykrycia w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).
Otręby z kminkiem i czarnuszką, zalej wrzącą wodą i też odstaw na noc.
Następnego dnia do zaczynu dodaj 45 g mąki żytniej jasnej i 60 g letniej wody, krótko mieszaj do połączenia składników. Zaczyn zostaw w słoiku i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Po tym czasie zaczyn przełóż do większej miski. Dodaj namoczone otręby, 170 g mąki żytniej razowej, 70 g mąki żytniej typ 720, melasę i kawę. 2 łyżki mąki żytniej razowej upraż na patelni (u mnie to były 2 dodatkowe łyżki mąki żytniej, bo moim zdaniem konsystencja ciasta tego wymagała), aż nabierze koloru, dodajemy do pozostałych składników. Do letniej wody wsyp sól i wymieszaj, wlej do pozostałych składników i wymieszaj wszystko razem do połączenia składników. Formę keksówkę wysmaruj olejem i posyp otrębami. Zwilż dłonie wodą i przełóż ciasto do formy. Wierzch posmaruj wodą i przykryj ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie (ok. 3-5 h). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz posmaruj wodą.
Chleb piecz w rozgrzanym piekarniku do 250 stopni przez 15 minut, później zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Chleb piecz jeszcze 30 minut. Znowu zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze 25 minut. Upieczony chleb wyciągnij z formy i studź na kuchennej kratce.

2 komentarze:

  1. nie gotujesz, nie pieczesz, nie piszesz! co ty robisz kobieto???:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sposób pieczenia chleba na pewno zależy od piekarnika jak również od rodzaju mąki. Jak ja to zawsze mówię mąka mące nie równa... Piękny chlebuś, duży plus za wytrwałość!

    OdpowiedzUsuń