Ten chleb za pierwszym razem kompletnie mi nie wyszedł. W środku był prawie surowy, natomiast gdy spróbowałam upieczonej skórki, która była bardzo smaczna, to wiedziałam, że łatwo nie odpuszczę i spróbuję jeszcze raz. I właśnie to jest ten drugi bochenek. Przepis wzięłam ze Smakowitego chleba, ale po pierwszej nieudanej próbie zmieniałam lekko sposób pieczenia. I w moim piekarniku, ten zmieniony, sprawdził się. To jest chleb, do którego wystarczy masło i miód, i człowiek jest zadowolony:-)
Chleb litewski na zakwasie
ZACZYN I:
25 g zakwasu żytniego
70 g mąki żytniej razowej
60 g letniej wody
PASTA OTRĘBOWA:
50 g otrąb owsianych
2 łyżki kminku
łyżka czarnuszki
100 g wrzącej wody
ZACZYN II:
zaczyn I
45 g mąki żytniej typ 720
60 g letniej wody
CIASTO WŁAŚCIWE:
zaczyn II
pasta otrębowa
170 g mąki żytniej razowej
70 g mąki żytniej typ 720
140 g letniej wody
2 łyżki melasy
2 łyżeczki soli
łyżeczka kawy
Zakwas o
temperaturze pokojowej dokarm 70 g mąki razowej oraz 60 g letniej wody. Wymieszaj
i zostaw w słoiku bez przykrycia w ciepłym miejscu na noc (ok. 8-10 h).
Otręby z kminkiem i czarnuszką, zalej wrzącą wodą i też odstaw na noc.
Następnego dnia
do zaczynu dodaj 45 g mąki żytniej jasnej i 60 g letniej wody, krótko mieszaj
do połączenia składników. Zaczyn zostaw w słoiku i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Po tym czasie
zaczyn przełóż do większej miski. Dodaj namoczone otręby, 170 g mąki żytniej
razowej, 70 g mąki żytniej typ 720, melasę i kawę. 2 łyżki mąki żytniej razowej
upraż na patelni (u mnie to były 2 dodatkowe łyżki mąki żytniej, bo moim zdaniem konsystencja ciasta tego wymagała), aż nabierze koloru, dodajemy do pozostałych składników. Do
letniej wody wsyp sól i wymieszaj, wlej do pozostałych składników i wymieszaj
wszystko razem do połączenia składników. Formę keksówkę wysmaruj olejem i posyp
otrębami. Zwilż dłonie wodą i przełóż ciasto do formy. Wierzch posmaruj wodą i
przykryj ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie (ok. 3-5 h).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz posmaruj wodą.
Chleb piecz w
rozgrzanym piekarniku do 250 stopni przez 15 minut, później zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Chleb
piecz jeszcze 30 minut. Znowu zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze 25 minut. Upieczony chleb
wyciągnij z formy i studź na kuchennej kratce.
nie gotujesz, nie pieczesz, nie piszesz! co ty robisz kobieto???:-)
OdpowiedzUsuńSposób pieczenia chleba na pewno zależy od piekarnika jak również od rodzaju mąki. Jak ja to zawsze mówię mąka mące nie równa... Piękny chlebuś, duży plus za wytrwałość!
OdpowiedzUsuń