Następna odsłona pierogów. Tym razem jako ravioli. To akurat jest ulubione mojej córki i na Jej zamówienie było robione. Ilość jaką zrobiłam, dosłownie zwaliła mnie z nóg, bo tyle się nastałam. Powinnam wspominać, że farszu zostało tyle, że wraz z siostrą zrobiłyśmy jeszcze z 60 pierogów? No to zrobiłyśmy, a Jej zdaniem pierogi z tym farszem są lepsze niż ravioli. Że tak się wyrażę: o gustach się nie dyskutuje.
Ravioli z kurczakiem, szpinakiem i ricottą
Ciasto
600 g mąki pszennej
200 g drobnej semoliny
8 jajek
sól
Farsz
4 filety z kurczaka
900 g rozdrobnionego szpinaku
500 g ricotty
7 ząbków czosnku
1 cebula (opcjonalnie)
pieprz cayenne
pieprz czarny
sól
2 łyżki oleju
parmezan do posypania
Filety umyj, osusz i pokrój na bardzo drobną kostkę, podsmaż na oleju. Gdy będą podsmażone, dopraw, dodaj drobno pokrojony czosnek i chwile razem przesmaż, dołóż szpinak i smaż, aż odparuje cała woda. Dodaj ricottę, w razie potrzeby dopraw jeszcze raz do smaku, nadzienie powinno być pikantne. Odstaw do ostygnięcia.
Na blat wysyp wymieszane z solą mąki, zrób wgłębienie i wbij jajka. Zagniataj ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Odłóż, pod przykryciem, na godzinę.
Ciasto cienko rozwałkuj, nałóż farsz, dookoła posmaruj wodą i nakryj drugim płatem ciasta. Wykrawaj kwadraty i gotuj w osolonej wodzie około 4 minut.
Ravioli wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńDzięki:-))
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńCóż... nie zaprzeczę:-)
UsuńPyszny farsz, a ravioli prezentuje się smakowicie
OdpowiedzUsuńMoja córka też ma takie zdanie nt. tego farszu;-))
Usuńa ja...ja to sie zastanawiam, kto zje te 60 pierogow!?!? dla jednostki wojskowej gotowalas???
OdpowiedzUsuńTo pytanie to już nieaktualne jest;-))) zostały rozparcelowane i wywiezione.
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie, a te 60 pierogów pewnie rozejdzie się w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńMgnienie oka, to i tak zbyt wolne określenie;-))
UsuńJakie pyszne! Radełko już mam...
OdpowiedzUsuńRadełkiem wycinałam, ale muszę zakupić to specjalne urządzenie. Stanowczo muszę.
Usuń