5 lutego 2015

Sernik z musem i owocami leśnymi

Ostatnie 225 g czekolady z kinder niespodzianek i znowu resztki z szafek. Drogi siostrzeńcu czas zmienić hobby, co prawda cieszy bardzo, że interesuje Cię tylko wnętrze, co w dzisiejszych czasach nie jest takie oczywiste;-), ale weź pod uwagę, że niedługo wszyscy dookoła się przez to roztyją;-)) a dla niektórych z nas to, co na zewnątrz też się liczy! Sernik, który powstał jest bardzo prosty, bardzo szybki i nawet smaczny, nie za słodki, co może być dla niektórych niezachęcające. Owoce nie są konieczne, ale moim zdaniem dodają świeżości i cytuję:"są wspomnieniem owocowego, letniego ogrodu" (pozdrawiam z tego miejsca miłą i sympatyczną autorkę cytatu;-)).

Sernik z musem czekoladowym i owocami

Spód
12 podłużnych biszkoptów
35 g roztopionego masła
60 g batona migdałowego w karmelu*

Ciasto
350 g twarogu sernikowego
180 g jogurtu naturalnego
1 duże jajko
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mus czekoladowy z owocami
225 g czekolady (u mnie z kinder niespodzianek)
85 g czekolady 85%
4 łyżki amaretto
1,5 łyżeczki żelatyny
200 g śmietany 30%
2 garście mieszanki owoców leśnych

Tortownicę 18 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dół).
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Wszystkie składniki spodu zblenduj i wyłóż nimi spód formy. Składniki ciasta wymieszaj i wylej na spód. Piecz około 30 - 35 minut do momentu, gdy boki będą ścięte a środek lekko będzie się trząsł. Ostudź. W tym czasie żelatynę wymieszaj z amaretto i odstaw. Czekolady roztop w kąpieli wodnej. Żelatynę lekko podgrzej. Śmietanę ubij na sztywno na końcu wlej powoli letnią żelatynę. Zamrożone owoce wymieszaj z czekoladą, następnie partiami dodaj ubitą śmietanę, wyłóż wszystko na spód i wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj czym uważasz:-)
*taki Lidl-owski oczywiście;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz