9 lutego 2015

Soczewica

Pożywna, szybka i rozgrzewająca zupa. Jestem wielką fanką tej zupy i obok barszczu ukraińskiego jest to moja ulubiona. Oczywiście, że znaczenie też ma to, że mogę ją przygotować w jednym garnku;-)

Dahl

2 łyżki oleju (może być kokosowy)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka garam masala
1 łyżeczka curry
szczypta papryki cheyenne
1/2 szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej w zimnej wodzie
1 - 1,5 szklanki wody
6 - 7 dojrzałych pomidorów lub 2/3 szklanki passaty
200 ml mleka kokosowego
sól i pieprz

W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmaż, dorzuć wszystkie przyprawy, oprócz soli i pieprzu, i czosnek i chwilę razem podsmaż. Wrzuć soczewicę i przemieszaj, wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj pomidory i dalej gotuj, jeśli trzeba dolej wody.  Gdy pomidory już się rozgotują wlej mleko kokosowe, dosól i dopierz do smaku.

3 komentarze:

  1. Zupa znakomita a przyprawy dodają charakteru.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Serdecznie dziękuję za przepis. Szukałam właśnie czegoś szybkiego bezmięsnego i trafiła mi się taka perełka. Trochę zmodyfikowałam dodane przyprawy (czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam tyle samo startego imbiru, 4 łyżeczki curry i dwie garam masali, wymieszałam z wodą na pastę), ale same ramy przepisu pozostały niezmienione i były bardzo pomocne. Zaraz będę testować na mężu :)

    OdpowiedzUsuń