16 lutego 2015

Na drogę


























Ciasto, z którego zostały zrobione te muffiny, przypomina w smaku ciasto drożdżowe, ale. Ale jest lepsze od drożdżowego ponieważ nie wysycha zbyt szybko, robi się szybko, a nawet szybciutko, można kombinować z nim z każdymi owocami. Można z niego zrobić ciasto na dużej blasze albo muffiny. A dlaczego na drogę? Bo idealnie się nadaje na wyjazd. Muffiny są świeże, nie trzeba ich kroić co jest ważne, szczególnie gdy w drogę wyrusza sam facet;-)

Ciasto z owocami

3 jajka
2/3 szklanki jogurtu naturalnego*
1/3 szklanki kwaśnej śmietany*
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Kruszonka
150 g maki
75 g cukru
75 g masła

Owoce
6 średnich jabłek
4 łyżki masła
5 łyżek brązowego cukru
6 łyżek amaretto
sok z 1/2 cytryny
garść suszonej żurawiny 
 
 
Jabłka obierz, pokrój w małą kostkę. Masło rozpuść na patelni i dodaj cukier, który też rozpuść. Dodaj jabłka i żurawinę, przemieszaj i wlej amaretto oraz sok z cytryny. Duś przez 10 - 15 minut. Odstaw żeby wystygły.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
W miseczce wymieszaj składniki na kruszonkę.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce. Przełóż do foremek lub na blachę, piecz 35 - 45 minut. Muffiny krócej, ciasto na blasze dłużej.
*można dać szklankę maślanki albo samego jogurtu naturalnego
Ponieważ z podanego przepisu wychodzi sporo ciasta, to możesz upiec jeszcze coś takiego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz