Pogoda do życia nadal do kitu, ale do biegania świetna. Życzyłabym sobie taką 14 września po czeskiej stronie naszej granicy.
Ciasto marchewkowe
2 jajka
130 g ksylitolu
150 ml oleju rzepakowego
200 g drobno startej marchewki
50 g płatków migdałów
130 g drobno pokrojonego ananasa
150 g mąki owsianej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa na polewę
300 g serka kanapkowego naturalnego
50 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
Mąkę, sól, proszek, sodę, cynamon, imbir i kardamon wymieszaj w misce. Marchewkę umyj, obierz i starkuj na tarce o drobnych oczkach. Ananasa pokrój w drobne części. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
Jajka ubij na gładką masę, dodaj ksylitol i dalej ubijaj. Następnie powoli wlewaj olej. Do uzyskanej masy włóż ananasa, marchewkę i migdały, wymieszaj wszystko razem. Do masy dodaj mąkę i delikatnie wszystko wymieszaj. Wylej do tortownicy (23 cm) i piecz około 70 minut.
Ksylitol zmiel na cukier puder w młynku i wymieszaj z serkiem i sokiem z cytryny. Gdy ciasto wystygnie posmaruj je masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz