29 maja 2014

Ciasto marchewkowe - lekko odchudzone

Ciasto dobre na wszystko. I na niepogodę, i dla gości, którzy nadjeżdżają. Wersja lżejsza niż normalna przede wszystkim przez ksylitol. Podobno to nie tłuszcz a cukier jest największym wrogiem człowieka. Tak ostatnio gdzieś  przeczytałam.Gdy wcześniej robiłam ciasto marchewkowe przekrajałam je na pół i masą smarowałam w połowie i na wierzchu ciasta. Tym razem nie udało mi się przekroić, jest bardzo delikatne. Sądzę, że to wpływ mąki owsianej. Nie zmienia to w ogóle faktu, że ciasto jest przepyszne. Cóż, teraz będę ćwiczyła silną wolę i nie zjem ani kawałka do jutra:)
Pogoda do życia  nadal do kitu, ale do biegania świetna. Życzyłabym sobie taką 14 września po czeskiej stronie naszej granicy.

Ciasto marchewkowe

2 jajka
130 g ksylitolu
150 ml oleju rzepakowego
200 g drobno startej marchewki
50 g płatków migdałów
130 g drobno pokrojonego ananasa
150 g mąki owsianej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa na polewę
300 g serka kanapkowego naturalnego
50 g ksylitolu
sok z 1/2 cytryny

Mąkę, sól, proszek, sodę, cynamon, imbir i kardamon wymieszaj w misce. Marchewkę umyj, obierz i starkuj na tarce o drobnych oczkach. Ananasa pokrój w drobne części. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
Jajka ubij na gładką masę, dodaj ksylitol i dalej ubijaj. Następnie powoli wlewaj olej. Do uzyskanej masy włóż ananasa, marchewkę i migdały, wymieszaj wszystko razem. Do masy dodaj mąkę i delikatnie wszystko wymieszaj. Wylej do tortownicy (23 cm) i piecz około 70 minut.
Ksylitol zmiel na cukier puder w młynku i wymieszaj z serkiem i sokiem z cytryny. Gdy ciasto wystygnie posmaruj je masą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz