Dostałam od koleżanki piękny pęk natki pietruszki. Naprawdę pęk. Nawet gdy podzieliłam go na dwie części, to nadal nie były to dwa pęczki, ale dwa pęki natki. Dlatego dzisiaj 2 przepisy na pesto.
Pesto z natki pietruszki z miętą i słonecznikiem
duży pęk pietruszki
kilka gałązek mięty (ok.10)
100 g słonecznika
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
około 150-200 ml oliwy z oliwy
sól
Natkę umyj i osusz. Listki mięty oderwij z gałązek. Słonecznik upraż na patelni. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.
Pesto z natki pietruszki z migdałami i tahini
duży pęk pietruszki
100 g migdałów
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
2 spore łyżeczki tahini
około 150-200 ml oliwy z oliwek
sól
Natkę umyj i osusz. Migdały upraż na patelni. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz