21 maja 2014

Szpinakowe leniwe - pikantne

Lubię leniwe. Lubię, bo są proste. W kilka minut jest obiad, nie trzeba się nawet specjalnie wysilać. Dzisiaj kluski ze szpinakiem. Bardziej na ostro. 

Szpinakowe leniwe

1 opakowanie szpinaku
250 g ricotty
1 jajko
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 - 3 garści mąki
olej
sól
pieprz

Szpinak umyj, pokrój na drobne kawałki. Papryczkę i czosnek pokrój. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek i papryczkę, po chwili wrzuć szpinak (lekko go odsącz) i chwilę razem podsmaż. Posól i popierz do smaku. W misce roztrzep jajko, dodaj ricottę i wymieszaj wszystko. Dodaj szpinak i 2 garści mąki. Posól i popieprz, ewentualnie dosyp mąki, ale niewiele żeby ciasto nie było za twarde. 
W garnku zagotuj wodę, posól ją. Na omączony blat połóż część ciasta i zrób z niego wałek, który następnie pokrój. Wrzuć do gotującej wody i gotuj około 1 minuty od momentu kiedy wypłyną.


Czas na szpinak 4!

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki :) Fajny pomysł z tym dodatkiem w postaci papryczki :)

    OdpowiedzUsuń