Naprawdę jest zimno. Co z tego, że pojawiło się słońce jeśli za oknem rano było 8 stopni. No ale, jest nadzieja na poprawę pogody. A przynajmniej można się łudzić, że to słońce pojawiające się za oknem jest początkiem nadchodzącego ciepła. W takie zimne dni, curry jest fajną opcją na obiad. W dodatkach do niego można puścić wodze fantazji i zjeść z czym się lubi, a można zjeść samo i też jest pysznie.
Curry z cukinią i papryką
2 zielone cukinie
2 zielone cukinie
1 żółta cukinia
3 czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek czerwonej soczewicy
6 łyżek czerwonej soczewicy
1 duża łyżeczka żółtej pasty curry
szczypta kardamonu
szczypta kardamonu
500 ml bulionu warzywnego
3/4 puszki mleka koksowego
3 łyżki oleju kokosowego
Warzywa
umyj i pokrój na spore kostki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W
dużym
garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj pastę
curry, czosnek i soczewicę, chwilę razem
przesmaż. Wlej bulion i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dodaj
warzywa i dalej gotuj na małym ogniu aż zmiękną, ale nie będą
rozgotowane. Gdy potrawa będzie już prawie gotowa dodaj mleko kokosowe i
chwilę jeszcze razem wszystko pogotuj. Możesz podawać np. z duszonym
lub uparowanym dorszem.
Gratuluję wygranej w konkursie! Szczegóły przesłałam mailem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń