Deser z rabarbarem
3 łodygi rabarbaru
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka syropu z agawy
1,5 łyżki ksylitolu
2 jogurty typu greckiego - każdy po 150 g
kilka sztuk suszonej żurawiny
Rabarbar umyj, obierz, pokrój na małe części. Na patelnię z grubym dnem wsyp ksylitol żeby się rozpuścił włóż rabarbar i skarmelizuj wszystko razem. Rabarbar powinien lekko się rozpaść. Odstaw do ostudzenia. Na drugą patelnię wrzuć płatki owsiane, wlej 1 łyżkę syropu z agawy i praż do momentu aż płatki będą złotego koloru, następnie ostudź żeby były chrupkie.
Na dno wysokiej szklanki wyłóż rabarbar, na nim ułóż płatki owsiane a następnie jogurt. Posyp wszystko płatkami i kilkoma sztukami żurawiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz