10 maja 2014

Weekend czyli zdrowy deser w nagrodę:)

W nagrodę za to, że w tygodniu omijam cukier, wszelkie słodycze oraz pieczywo. Ciągle gdzieś jest pokusa na to wszystko, ale dzielnie się trzymam. Natomiast w weekend pozwalam sobie na deser. Rabarbaru jeszcze w tym roku nie jadłam, więc deser z rabarbarem będzie świetna nagrodą. Prosty, smaczny a nawet super smaczny:) Do deseru użyłam jogurtu typu greckiego z Piątnicy  i powiem, że jest bardzo fajny. Z podanych składników wychodzą 3 desery.

Deser z rabarbarem

3 łodygi rabarbaru
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka syropu z agawy
1,5 łyżki ksylitolu
2 jogurty typu greckiego - każdy po 150 g
kilka sztuk suszonej żurawiny

Rabarbar umyj, obierz, pokrój na małe części. Na patelnię z grubym dnem wsyp ksylitol żeby się rozpuścił włóż rabarbar i skarmelizuj wszystko razem. Rabarbar powinien lekko się rozpaść. Odstaw do ostudzenia. Na drugą patelnię wrzuć płatki owsiane, wlej 1 łyżkę syropu z agawy i praż do momentu aż płatki będą złotego koloru, następnie ostudź żeby były chrupkie.
Na dno wysokiej  szklanki wyłóż rabarbar, na nim ułóż płatki owsiane a następnie jogurt. Posyp wszystko płatkami i kilkoma sztukami żurawiny.




Rabarbalove


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz