28 sierpnia 2014

Risotto z dyni na słodko

Coś na kształt risotto. Jestem fanatyczką dyni. Poza ciastami. W ciastach nie przepadam. Nie wiem skąd się to u mnie bierze, może nie jadłam naprawdę dobrego ciasta dyniowego? Dzisiejsze risotto miało być inne. Normalnie zrobione, bez słodkich smaków. Ale w trakcie robienia nie smakowało mi wcale. Więc powoli dodawałam to cynamon, to imbir, to znowu trochę kardamonu. Nie pogardziłam łyżką cukru waniliowego. I pomimo, że zaczęłam od podsmażenia cebuli i dolania wina, co zapowiadało wytrawne jedzenie, to efekt końcowy był pyszny. Mężowi dodałam grillowane plastry szynki, bo wiadomo, że dynia z szynką się uwielbiają:)

Risotto z dynią

4 garście ryżu do risotto (na 2 osoby)
około 400 - 500 dyni
150 ml białego wytrawnego wina
1gałązka rozmarynu
1 cebula
gorąca woda
olej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
szczypta kardamonu
1 łyżka cukru waniliowego
sól i pieprz 
łyżka masła

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, po chwili dynię z gałązką rozmarynu. Gdy będą przyrumienione  wrzuć ryż i chwilę razem podsmaż, następnie wlej wino i smaż aż wyparuje. Dodaj wszystkie przyprawy. A teraz powoli wlewaj gorącą wodę, małymi porcjami, mieszając cały czas, aż cała woda  wsiąknie. Gdy ryż jest już prawie dobry rozłóż na nim łyżkę masła, przykryj pokrywką patelnię i odstaw na kilka minut.W tym czasie zgrilluj plastry szynki.

3 komentarze:

  1. mmmm, aż ślinka cieknie...! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe :)
    Ja dynię lubię w każdej postaci, poza kostkami w occie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie! Cynamon,kardamon czy imbir w wytrawnych potrawach jak najbardziej, a do dyni powiedziałabym obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń