4 grudnia 2014

Łosoś w pistacjach

























Moja ulubiona ryba z warzywami. Pistacje do łososia częściowo zmieliłam w młynku, a częściowo posiekałam na grube kawałki. Proste, smaczne danie. Porcja warzyw z tego przepisu spokojnie starczy na 2 obiady (dla dwóch osób).

Łosoś z warzywami

2 części z łososia (nie ma znaczenia czy w dzwonkach czy w filetach)
2 garście obranych pistacji
pieprz cytrynowy

6 ziemniaków
2 czerwone papryki
1 średni bakłażan
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów z papryczkami chili
1 łyżka oleju
tymianek, rozmaryn, oregano
szczypta soli
posiekana natka pietruszki

Pistacje częściowo zmiel w młynku, częściowo posiekaj i obtocz w nich posypanego lekko pieprzem łososia. Odstaw do lodówki.
W tym czasie przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz, umyj i pokój w większe kawałki. Paprykę i bakłażana umyj i tez pokrój w spore kawałki. W garnku podgrzej olej, wrzuć cebulę i chwile podsmaż, dodaj ziemniaki, 2 minuty przesmaż je z cebulą, zalej gorącą wodą do 1/2 ich wysokości, duś pod przykryciem aż zaczną być lekko miękkie. Dorzuć pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj do momentu kiedy warzywa zmiękną, ale nadal będą kruche.
W momencie, gdy wrzucasz do garnka bakłażana i paprykę, nastaw piekarnik na 200 stopni, gdy się nagrzeje wstaw łososia i piecz 10 - 12 minut, następnie nastaw funkcję grilla i piecz jeszcze 2 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz