7 kwietnia 2015

Meksykańska


U mnie w  rodzinie ta sałatka znana jest jako meksykańska. Nie wiem dlaczego, choć podejrzewam, że przez tę fasolę. Nie powiem, że jest bardzo lekka, ale jest smaczna. Można zmniejszyć sobie ilość majonezu, jak kto woli. Ja uważam, że raz na kilka miesięcy 2 łyżki majonezu mojej rodziny nie zabiją:-)

Sałatka meksykańska

3 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 słoik papryki konserwowej
1 duży ogórek
100 - 150 g żółtego sera
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 18%
przyprawa curry
sól i pieprz
1 łyżka oleju

Filety z kurczaka pokrój na wąskie, nieduże paski, dopraw curry, solą i pieprzem, podsmaż na oleju. Wszystkie rzeczy z puszek i słoików odcedź. Paprykę pokrój na niewielkie paski. Ser i umytego ogórka starkuj na tarce o dużych oczkach. Starkowane ogórki lekko posól, a po chwili odsącz. Czosnek przeciśnij przez praskę i w misce wymieszaj z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem. Włóż wszystko razem do miski, zalej sosem i wymieszaj. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz