4 marca 2016

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Proste, szybkie i prawie, że błyskawiczne ciasto. Nie wiem dlaczego, ale strasznie ciągnie mnie w stronę czekolady. Efekt uboczny biegania?:-) Czasem trzeba się poddać swoim zachciankom i to jest właśnie efekt poddania.

Ciasto czekoladowe
100 g czekolady 74% kakao
70 g oleju kokosowego
60 g erytrytolu
20 g brązowego drobnego cukru
50 g uprażonych i zmielonych migdałów
30 g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
50 g uprażonych i pokrojonych orzechów włoskich
50 g rodzynek, pokrojonych
30 g suszonych moreli, namoczonych chwilę i pokrojonych
3 jajka

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę 13x22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę, olej kokosowy, erytrytol i cukier rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij dosyć dokładnie. Do rozpuszczonej czekolady dodaj wszystkie składniki oprócz jajek, wymieszaj, nastepnie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Przelej wszystko do foremki, piecz 20 minut. Udekoruj czym lubisz:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz