11 czerwca 2014

Dalsza utylizacja kaszy jaglanej

Na słodko. Ale nie jest za słodko, np.  mój mąż musiałby sobie dosładzać. Deser z kaszy jaglanej i truskawek, lekki i przyjemny. Nie ma w nim nadmiaru cukru ani tłuszczu. Kawałek można zjeść bez większych wyrzutów sumienia:)

Deser z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka (u mnie sojowe)
szczypta soli
ziarenka z 1 laski wanilii
1 płaska łyżka ksylitolu
200 g twarogu sernikowego
500 g truskawek
1 łyżka ksylitolu
4 pełne łyżeczki żelatyny
1/2 szklanka mleka (sojowe)

Kaszę jaglaną ugotuj z mlekiem (2,5 szklanki) razem z solą i ziarenkami wanilii.
1/2 szklanki mleka podgrzej i rozpuść w niej żelatynę. 
Ugotowaną kaszę wymieszaj z łyżką ksylitolu i 1/3 szklanki mleka z żelatyną. Wyłóż do małej tortownicy (u mnie 19 cm), wstaw do lodówki żeby zaczęła tężeć. 
W misce zblenduj ser razem z truskawkami i ksylitolem, dodaj pozostałą część żelatyny i odstaw do lodówki. Gdy masa jaglana już stężeje wylej na nią masę truskawkową i odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj truskawkami.


1 komentarz: