29 stycznia 2015

Resztki kinder niespodzianek - ciasto czekoladowe z bezą

U mnie resztki kinder wyglądają właśnie tak, jak na zdjęciu. Połowa tego ciasta zniknęła od razu, nikomu nie przeszkadzało, że to wieczór i niekoniecznie czas na słodycze;-). To może świadczyć, że nie jest najgorsze. Przynajmniej część czekolady z kinder niespodzianek została wykorzystana, a przy okazji białka z pączków. Jeszcze tyko ciastka i misja zakończona.

Ciasto czekoladowe z bezą

250 g czekolady z kinder niespodzianek
80 g + 1 łyżka tahini
1/2 + 1 łyżka szklanki mąki
2 łyżki kakao
3 białka

Beza

3 białka
szczypta soli
180 g cukru pudru
1 łyżka kakao

Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Czekoladę i tahinę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka delikatnie ubij. Mąkę i kakao wymieszaj razem w misce. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mąkę, wymieszaj i delikatnie wmieszaj białka. Wyłóż do formy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (ale tylko podstawa) i piecz 15 minut w 180 stopniach. Wyjmij ciasto. Temperaturę obniż do 150 stopni
Białka ubij na sztywno ze szczypta soli. Powoli dodawaj cukier puder i ubijaj dalej. Na końcu wsyp łyżkę kakao i krótko zamieszaj. Wyłóż na podpieczony spód i piecz 30 minut w 150 stopniach i 45 minut w 120 stopniach.
Dowód na to, że połowa zniknęła:-)

2 komentarze: