14 lipca 2015

Chleb żytni codzienny - Piotr Kucharski nadal rządzi





















Przygotowywanie chlebów na zakwasie z tej książki to czysta przyjemność. Można sobie tak czas rozdzielić, że robi się je w tak zwanym międzyczasie i od niechcenia. Tak jest i z tym chlebem. Zakwas nastawiam późnym popołudniem. Ciasto właściwe przed wyjściem do pracy, a po powrocie przekładam do foremek do wyrastania i jadę na siłownię;-). Czy może być jeszcze prościej? A chleb jest pyszny, wilgotny tak jak trzeba i może uzależnić;-)

Chleb żytni codzienny (przepis rozszerzony)
Zakwas:
60 g startera
200 g  mąki żytniej razowej
180 ml wody

Ciasto właściwe:
350 g zakwasu
200 g mąki żytniej razowej
600 g mąki żytniej 720
700 ml wody
20 g soli

Wieczorem wymieszaj składniki na zakwas w misce, przykryj folią i odstaw na 8 - 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Na drugi dzień do odważonego zakwasu dodaj resztę składników na ciasto i wymieszaj, zakryj folią i odstaw na 8 - 12 godzin. Po tym czasie, zwilżonymi dłońmi,  przełóż ciasto do dwóch 20 cm foremek wysmarowanych masłem i wyrównaj powierzchnię. Przykryj je i odstaw do wyrastania na 8 - 12 godzin. Moje ciasto wyrastało 4 godziny i było gotowe. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni i zaparuj. Wstaw chleby i piecz 45 - 50 minut. Po tym czasie wyjmij z foremek i przełóż na kratkę do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz