12 lipca 2015

Kombinacje z ciabattą





















Miała być ciabatta, zrobiły się ciabattki. Zwykłe i z owocami. I powiem szczerze, że kombinacja tego ciasta na ciabattę z jabłkiem jest doskonała. Żeby nie napisać genialna. Po upieczeniu bułka jest wilgotna i miękka, pyszna w smaku. Ciasto na ciabattę od Piotra Kucharskiego, pomysł z owocami własny. Nad kształtem bułek można jeszcze popracować, ale kto by się kształtem przejmował;-)

Ciabatta
400 ml wody
10 g drożdży
500 g mąki pszennej
15 g soli
20 ml oliwy

1/2 średniego jabłka 
4 śliwki

W misce wymieszaj 100 ml wody z drożdżami, dodaj 100 g maki i odstaw na około godzinę. Po tym czasie dodaj resztę składników i wymieszaj mikserem, hakami, ciasto. Będzie bardzo luźne, ale nie dosypuj maki. Odstaw do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny. W międzyczasie możesz naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, przez sitko posyp mąką. Ręce naoliw lekko oliwą i urywaj małe kawałki ciasta, przekładaj na blachę i uformuj je, jednocześnie obtaczając całe w mące. Uformuj 6 bułek i odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie piecz w 250 stopniach przez 20 minut.
Do pozostałego ciasta dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko, wymieszaj i odstaw na 40 minut. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posyp przez sitko mąką. Ciasto podziel na 2 części i przełóż na blachę, uformuj 2 bułki, a w jedną w nich powtykaj pokrojone śliwki. Odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie też piecz w 250 stopniach przez 20 minut.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, ale wiadomo - z owocami wszystko jest smaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się nie zgodzić:-)

    OdpowiedzUsuń