28 kwietnia 2016

Domowy makaron gryczany




Zrobienie makaronu nie jest wielką sprawą. Jeśli nie ma się maszynki, tak jak ja, to trzeba się tylko napracować nad wałkowaniem, żeby był cienki, jeśli robię akurat coś na kształt tagliatelle. I to wszystko. Z mąką gryczaną też nie ma problemu, jeśli zachowa się proporcje i za mocno nie podsypuje. Jeśli mąki będzie za dużo zrobi się z tego kruche łamliwe ciasto. 

Makaron gryczany
160 g mąki gryczanej
2 jajka
szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieć, następnie rozwałkuj i pokrój na taki kształt jak lubisz. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 -7 minut.

2 komentarze:

  1. Polecam bardzo zakupić maszynkę. Praca idzie bardzo sprawnie. Ja już bez maszynki nie moge się obejść. Nie wiem, jak zyłam bez niej do tej pory ;)

    Pozdrawiam serdecznie KAsia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taki plan na maszynkę;-) ja jeszcze bez niej potrafię żyć, ale coraz bardziej czuję pustkę i jej brak;-))

      Usuń