30 maja 2014

Curry, bo jest zimno


Naprawdę jest zimno. Co z tego, że pojawiło się słońce jeśli za oknem rano było 8 stopni. No ale, jest nadzieja na poprawę pogody. A przynajmniej można się łudzić, że to słońce pojawiające się za oknem jest początkiem nadchodzącego ciepła. W takie zimne dni, curry jest fajną opcją na obiad.     W dodatkach do niego można puścić wodze fantazji i zjeść z czym się lubi, a można zjeść samo i też jest pysznie.

Curry z cukinią i papryką

2 zielone cukinie
1 żółta cukinia
3 czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek czerwonej soczewicy
1 duża łyżeczka żółtej pasty curry
szczypta kardamonu
500 ml bulionu warzywnego
3/4 puszki mleka koksowego
3 łyżki oleju kokosowego

Warzywa umyj i pokrój na spore kostki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W dużym  garnku rozgrzej olej  i podsmaż na nim cebulę. Dodaj pastę curry, czosnek i soczewicę, chwilę razem  przesmaż. Wlej bulion i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dodaj warzywa i dalej gotuj na małym ogniu aż zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Gdy potrawa będzie już prawie gotowa dodaj mleko kokosowe i chwilę jeszcze razem wszystko pogotuj. Możesz podawać np. z duszonym lub uparowanym dorszem.


1 komentarz:

  1. Gratuluję wygranej w konkursie! Szczegóły przesłałam mailem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń