18 maja 2014

Pęk natki pietruszki, a właściwie to, co z niego zostało

Dostałam od koleżanki piękny pęk natki pietruszki. Naprawdę pęk. Nawet gdy podzieliłam go na dwie części, to nadal nie były to dwa pęczki, ale dwa pęki natki. Dlatego dzisiaj 2 przepisy na pesto.

Pesto z natki pietruszki z miętą i słonecznikiem

duży pęk pietruszki
kilka gałązek mięty (ok.10)
100 g słonecznika
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
około 150-200 ml oliwy z oliwy
sól

Natkę umyj i osusz. Listki mięty oderwij z gałązek. Słonecznik upraż na patelni. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.

Pesto z natki pietruszki z migdałami i tahini

duży pęk pietruszki
100 g migdałów 
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
2 spore łyżeczki tahini
około 150-200 ml oliwy z oliwek
sól

Natkę umyj i osusz. Migdały upraż na patelni. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz