12 maja 2014

Ratatouille - ulubione danie w sezonie

co prawda sezon nie nadszedł, ale tak mnie na nie naszło. Proste, szybkie, smaczne. Może być jako samodzielne danie - ja, albo jako dodatek do mięsa - mój mąż. Lubię dania jednogarnkowe, co z tego, że zmywarka niby myje wszystko, ilość elementów w czasie gotowania, nad którymi trzeba zapanować też ma znaczenie. Im mniej, tym lepiej:)

Ratatouille czyli ratatuj po słowiańsku;)

1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 żółta papryka
5 pomidorów 
1 cebula
zioła prowansalskie
gałązki tymianku
gałązki rozmarynu (opcjonalnie)
sól  
olej rzepakowy
Wszystkie warzywa umyj i pokrój na kawałki, cebulę w kosteczkę. W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebule, chwile podsmaż. Dodaj pokrojone papryki i duś przez kilka minut, jednocześnie wrzuć gałązki rozmarynu i przyprawy. W dalszej kolejności dodawaj cukinię, bakłażana a na końcu pomidory. Dopraw solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz