18 czerwca 2015

Rogale Piotra Kucharskiego


Ponieważ Piotr Kucharski napisał fajną książkę o pieczeniu pieczywa, to kilka przepisów z niej, na pewno tutaj się pojawi. Książkę polecam, szczególnie początkującym, bo jasno i prosto tłumaczy podstawy wypiekania pieczywa. I nie tylko pieczywa, jest kilka przepisów jak zużyć podstarzałe pieczywo. Może nic nowatorskiego, ale fajnie, że pomyślał i o tym. Moje rogale są lekko koślawe, ale smaku im to nie zabrało;-)

Rogale maślane z makiem

400 - 450 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
20 g drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mleka w proszku
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
50 g masła
mleko do namoczenia
mak do posypania

W misce rozpuść mleko, drożdże, cukier i mleko w proszku. Dodaj mąkę, roztrzepane jajka i wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż na obsypany mąka blat i zagniataj przez 5 - 6 minut lub, jak ja to zrobiłam, wrzuć do miski i mikserem z hakiem sobie ułatw zagniatanie, powoli dodając masło. Ciasto ma być sprężyste i sztywne. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek i podziel na trójkąty, które zwiń  od strony wierzchołka. Wierzch posmaruj mlekiem i posyp makiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i posypanej mąką, odstaw do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, zaparuj i piecz około 20 minut.

2 komentarze: