10 kwietnia 2014

Gryczany chlebek bananowy "na oko"

Jest inny niż normalny chlebek bananowy. Bardziej babkowy, jak to określiła moja siostra. Moim zdaniem to wina przepieczenia. Piekłam bez żadnego przepisu, ze składnikami  i czasem pieczenia "na oko".

Gryczany chlebek bananowy
5 białek
200 g mąki gryczanej
50 g mielonych migdałów
70 g ksylitolu
70 g oleju rzepakowego
2 banany rozduszone na konsystencję płynną
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Białka z solą i ksylitolem ubij na sztywno. Dodaj mąkę, migdały, olej i banany, chwilę razem zmiksuj. Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 30-35 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz