Tort morelowy
Masa jaglana:
290 g kaszy jaglanej
1100 ml mleka
170 g ksylitolu
ziarenka z 1 laski wanilii
5 g soli
50 g masła
starta skórka z 1 wyparzonej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Spód do tortu
960 g ugotowanej kaszy jaglanej (ze składników z masy jaglanej)
3 jajka
40 g zmielonych migdałów
70 g siemienia lnianego
60 g serka typu Twój smak
Wypełnienie tortu
14 moreli z puszki
100 g syropu morelowego
150 g schłodzonej kremówki 36%
30 g żelatyny
Dekoracja
7 połówek moreli
kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sitku. Następnie wsyp do garnka i zalej mlekiem, dodaj ziarenka wanilii i sól. Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i na małym ogniu gotuj przez 15-18 minut cały czas mieszając. Kasza powinna wchłonąć całe mleko. Do gorącej, ugotowanej kaszy dodaj masło, skórkę z cytryny i sok oraz ksylitol. Dokładnie wymieszaj.
Do sporej miski przełóż 500 g kaszy nakryj folią i odstaw.
Do pozostałej części dodaj jajka, siemię lniane, mąkę oraz serek. Dokładnie wymieszaj, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Piecz 50-55 minut. Po upieczeniu wyciągnij z pieca i ostudź.
Morele pokrój w drobną kostkę. Żelatynę namocz w wodzie. W małym garnku podgrzej syrop z moreli, następnie dodaj żelatynę i wymieszaj do połączenia.
Do miski z kaszą dodaj 100 ml syropu z żelatyną oraz posiekane morele. Wstaw na 15 minut do lodówki. Spód do tortu też możesz wstawić już do lodówki.
Ubij kremówkę i połącz ją z masą z lodówki. Ostrożnie wymieszaj i rozłóż na ostudzonym w lodówce spodzie. Na wierzchu ułóż morele i łyżką delikatnie wylej na nie pozostałą część syropu z żelatyną. Wstaw do lodówki minimum na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz