Risotto z grzybami
4 garście ryżu do risotto (na 2 osoby)
około 400 - 500 g rozmrożonych grzybów
150 ml białego wytrawnego wina
2 gałązki rozmarynu
pęczek pietruszki
gorąca woda
olej
sól i pieprz (może być cytrynowy)
łyżka masła
parmezan
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim grzyby wraz z gałązkami rozmarynu. Gdy będą przyrumienione posól i popieprz je, wrzuć ryż i chwilę razem podsmaż, następnie wlej wino i smaż aż wyparuje. A teraz powoli wlewaj gorącą wodę, małymi porcjami, mieszając cały czas ryż aż cała woda w niego wsiąknie. Gdy ryż jest już prawie dobry rozłóż na nim łyżkę masła, przykryj pokrywką patelnię i odstaw na kilka minut. Po tym czasie przełóż na talerze, posyp posiekana pietruszką, startym parmezanem i zjedz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz