7 kwietnia 2014

Muszle z dwoma nadzieniami

Dzisiejszy przepis dołączam do akcji Gosi na Przepis miesiąca. Niestety zdjęcia są kiepskie i nie oddają tego jak makaron wyglądał naprawdę. Ba! szkoda, że smaku nie oddają:) makaron zapiekałam w szybkim sosie pomidorowym, przepisu nie podaję ponieważ puszkę pokrojonych pomidorów otworzyć, posolić, popieprzyć i dodać szczyptę cukru każdy potrafi, prawda?

Nadzienie z pesto i kurczakiem
Pesto:
1 opakowanie umystej rukoli
100 g prażonego słonecznika
100 g parmezanu
około 150 g oliwy z oliwek
Wszystkie składniki na pesto zblenduj:)

Dodatkowo:
około 350 g filetów z kurczaka
250 g ricotty
Kurczaka umyj i pokrój na bardzo malutkie kawałki. Oprósz solą i pieprzem i podsmaż na łyżce oleju. Następnie wymieszaj z pesto i ricottą.

Nadzienie z papryki i pomidora
2 duże czerwone papryki
1 średnia papryczka chili
1 duży pomidor
1 ząbek czosnku

Wszystkie warzywa podpiecz w piekarniku do momentu aż skórka zrobi się czarna (oprócz czosnku). Następnie wyjmij, ostudź i pokrój w kostkę razem z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Makaron muszle ugotuj w lekko osolonej wodzie na bardzo al dente. Odcedź i nadziej muszle farszami. Piecz w naczyniu żaroodpornym około 20 minut. Na około 7 minut przed końcem pieczenia na makaron z pesto starkuj parmezan, a na makaron z papryką połóż mozzarellę.

2 komentarze: