11 lutego 2014

Ciasto na konkurs

Na Moich wypiekach Dorota ogłosiła konkurs. Tematem miało być ciasto do kawy a wygraną ekspres ciśnieniowy marki Siemens. Pomyślałam czemu nie spróbować? I wymyśliłam ciasto. Co prawda ilość zgłoszeń jest ogromna, niektóre przepisy naprawdę świetne a zdjęcia i oprawa wręcz doskonałe. Ale zgodnie z zasadą kto nie ryzykuje ten nie pije szampana powstało coś takiego:

Ciasto dla Siemensa z musem o smaku snickersa
Dzień wcześniej lub ranek tego samego dnia:
2 szklanki mleka 2%
1 szklanka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
W małym garnku wymieszaj wszystkie składniki i na małym ogniu mieszaj co jakiś czas aby masa się nie przypaliła. Trwa to około 1,5 godziny. Masa nie powinna być zbyt gęsta przed ściągnięciem ale powinna powoli spływać z łyżki.
300 g orzechów ziemnych solonych i prażonych zblenduj na masło.
Gdy masa kajmakowa będzie gotowa połącz ją ze zmielonym orzechami.
Odstaw do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj ciasto czekoladowe:
225 g czekolady*
100 g masła
½ szklanki wody
160 g mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
3,5 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
80 ml maślanki
3 jajka
4 łyżki Baileys’a
Piekarnik nastaw na 150 stopni. Tortownicę o szerokości 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę, masło i wodę rozpuść w kąpieli wodnej.
Mąkę, proszek, sodę, kakao, kawę i cukier wymieszaj w misce.
Maślankę i jajka wymieszaj w kubku następnie dodaj do miski z mąką wlej czekoladę i Baileys’a.
Wymieszaj do połączenia składników. Przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 50-60 minut. Patyczek powinien być suchy ale ciasto może na nim zostawać ponieważ ma być wilgotne po upieczeniu. Nie powinno się tylko ciągnąć.

Na drugi dzień:
Mus o smaku snickersa:
4 g żelatyny
4 łyżki wody
200 g śmietany 36% dobrze schłodzonej
Cała masa kajmakowa z orzeszkami.
Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw.
Śmietanę ubij a następnie dodaj do niej masę kajmakową oraz lekko podgrzaną, płynną żelatynę (ja podgrzewam w mikrofali przez kilka sekund).
Wstaw do lodówki aby mus lekko zgęstniał.
Gdy mus będzie już zwarty rozsmaruj go na cieście, odstaw do lodówki minimum na 3 godziny.
Dekoracja:
100 g czekolady roztop w kąpieli wodnej, rozsmaruj na papierze i zostaw do wystygnięcia. Następnie nożem porób wiórki i posyp na masie wraz z solą gruboziarnistą. 

*czekolada może być różna, u mnie sprawdziły się mieszanki: czekolada 70%, pozostałości czekoladek Merci oraz trufle marcepanowe lub innym razem czekolada 70% i czekolada pistacjowa Lindt.



2 komentarze: