Na Moich wypiekach Dorota ogłosiła konkurs. Tematem miało być ciasto do kawy a wygraną ekspres ciśnieniowy marki Siemens. Pomyślałam czemu nie spróbować? I wymyśliłam ciasto. Co prawda ilość zgłoszeń jest ogromna, niektóre przepisy naprawdę świetne a zdjęcia i oprawa wręcz doskonałe. Ale zgodnie z zasadą kto nie ryzykuje ten nie pije szampana powstało coś takiego:
Ciasto dla
Siemensa z musem o smaku snickersa
Dzień
wcześniej lub ranek tego samego dnia:
2 szklanki mleka 2%
1 szklanka
cukru
1 łyżka ekstraktu
waniliowego
W małym
garnku wymieszaj wszystkie składniki i na małym ogniu mieszaj co jakiś czas aby
masa się nie przypaliła. Trwa to około 1,5 godziny. Masa nie powinna być zbyt
gęsta przed ściągnięciem ale powinna powoli spływać z łyżki.
300 g
orzechów ziemnych solonych i prażonych zblenduj na masło.
Gdy masa
kajmakowa będzie gotowa połącz ją ze zmielonym orzechami.
Odstaw do
wystygnięcia.
W
międzyczasie przygotuj ciasto czekoladowe:
225 g
czekolady*
100 g masła
½ szklanki
wody
160 g mąki
pszennej
¾ szklanki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
sody
3,5 łyżki
kakao
1 łyżka kawy
rozpuszczalnej
80 ml maślanki
3 jajka
4 łyżki
Baileys’a
Piekarnik
nastaw na 150 stopni. Tortownicę o szerokości 21 cm wyłóż papierem do
pieczenia.
Czekoladę,
masło i wodę rozpuść w kąpieli wodnej.
Mąkę,
proszek, sodę, kakao, kawę i cukier wymieszaj w misce.
Maślankę i
jajka wymieszaj w kubku następnie dodaj do miski z mąką wlej czekoladę i
Baileys’a.
Wymieszaj do
połączenia składników. Przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz 50-60
minut. Patyczek powinien być suchy ale ciasto może na nim zostawać ponieważ ma
być wilgotne po upieczeniu. Nie powinno się tylko ciągnąć.
Na drugi dzień:
Mus o smaku
snickersa:
4 g żelatyny
4 łyżki wody
200 g
śmietany 36% dobrze schłodzonej
Cała masa
kajmakowa z orzeszkami.
Żelatynę
wymieszaj z wodą i odstaw.
Śmietanę
ubij a następnie dodaj do niej masę kajmakową oraz lekko podgrzaną, płynną
żelatynę (ja podgrzewam w mikrofali przez kilka sekund).
Wstaw do
lodówki aby mus lekko zgęstniał.
Gdy mus
będzie już zwarty rozsmaruj go na cieście, odstaw do lodówki minimum na 3
godziny.
Dekoracja:
100 g
czekolady roztop w kąpieli wodnej, rozsmaruj na papierze i zostaw do
wystygnięcia. Następnie nożem porób wiórki i posyp na masie wraz z solą
gruboziarnistą.
*czekolada
może być różna, u mnie sprawdziły się mieszanki: czekolada 70%, pozostałości
czekoladek Merci oraz trufle marcepanowe lub innym razem czekolada 70% i
czekolada pistacjowa Lindt.
bombowy torcik, powodzenia w konkursie:)
OdpowiedzUsuńDzieki:-)
Usuń