Od tygodnia chodzi za mną ciasto ze śliwkami.
Zresztą, ja w ogóle lubię ciasta z owocami. To ciasto w oryginale znajdziesz tutaj, moje jest z małymi zmianami. Co, jak sądzę, nie wpływa na smak ciasta
ponieważ jest ono pyszne. Poza tym, nazwa tego ciasta ma miłe dla mnie skojarzenia z wakacjami na Maderze. Co prawda, moim zdaniem, ciasta jakie tam jadłam były paskudne, desery także, ale zupy wspaniałe i pyszny chleb.
Ciasto
Madeira ze śliwkami
450 g mrożonych śliwek
200 g miękkiego, niesolonego masła
120 g ksylitolu
450 g mrożonych śliwek
200 g miękkiego, niesolonego masła
120 g ksylitolu
3 łyżki
likieru amaretto
4 jaja
50 g płatków migdałowych
4 jaja
50 g płatków migdałowych
250 g maki
60 g płatków owsianych
60 g płatków owsianych
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody
Lukier:
kwaśna śmietana
kwaśna śmietana
ksylitol
zmielony na cukier puder
cytryna
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni dużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni dużą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło z cukrem utrzyj na jasną i puszystą
masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj płatki
owsiane i mąkę. Miksuj do momentu aż masa będzie jednolita.
2/3 śliwek
dodaj do masy i wymieszaj, przelej ciasto do keksówki a resztę śliwek ułóż na
wierzchu. Piecz przez około 1 godzinę*, do suchego patyczka. Po wyjęciu z
piekarnika wystudź w blaszce przez 20 minut.
Przygotuj
lukier i udekoruj nim ciasto.
*około
godziny jeśli są to świeże śliwki, jeżeli weźmiesz mrożone to czas pieczenia
wydłuża się. U mnie to trwało 1,45.
Ale polane lukrem, więc prawie jak pączek;)))
OdpowiedzUsuńPrawie robi jednak różnicę:)
OdpowiedzUsuń