24 lutego 2014

Curry z kalafiorem i dorszem

Jestem fanką curry. W każdej postaci. Może przesadziłam, że w każdej, bo jednak nie wszystko jem. Ale każde warzywne czy rybne lubię. Lubię je tym bardziej, że robi się je w jednym garnku bądź na jednej patelni:). Dzisiejsze curry jest pomysłem stąd http://www.kwestiasmaku.com/ znajdziesz je jako curry z kalafiorem i krewetkami. U mnie mniej sosu, ale tylko do zdjęcia. Tak naprawdę sos uwielbiam i szczerze przyznaję, że wolę do niego pieczywo niż ryż (jeśli już robię curry z ryżem to wybieram basmati). Bagietka zamoczona w sosie pozostałym po zjedzonym obiedzie to jest jednak coś:) I nie ma dla mnie znaczenia czy pasuje czy nie, smakuje, a to najważniejsze.
Curry z kalafiorem i dorszem

250 g kalafiora
1 kalafior
1 puszka  mleka kokosowego
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki kardamonu 
1/2 łyżeczki imbiru 
1  łyżeczka kurkumy
1,5 łyżki oleju kokosowego (rzepakowy też się sprawdzi)
1 łyżeczka żółtej pasty curry*
2 łyżeczki trawy cytrynowej ze słoika
Kalafiora umyj i podziel na mniejsze części. Dorsza umyj i osusz. Mleko kokosowe dokładnie wymieszaj. Do szerokiego garnka włóż olej kokosowy i rozpuść, następnie wrzuć pastę curry i przyprawy. Chwilę podsmaż na bardzo małym ogniu, uważaj żeby nie przypalić. Włóż kalafiora i dokładnie obtocz go w przyprawach, chwilę podsmaż. Wlej mleczko kokosowe i przykryj garnek. Duś na małym ogniu przez 10 - 15 minut (zależy jak duże masz różyczki kalafiora). Na 5 minut przed tym, gdy kalafior będzie już gotowy (ale nie rozgotowany, ma być chrupiący) ułóż na nim dorsza i przykryj pokrywką. Duś 5 minut. Gotowe.
*2 łyżeczki świeżo startego imbiru i 1 ząbek czosnku drobno starty






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz