18 lutego 2014

Lubię kiedy

w domu pachnie chlebem. Lubię piec chleb. Robić zaczyn, czekać aż wyrośnie, wyrabiać i sprawdzać czy już, czy to ten moment kiedy  wyrasta w koszyku i jest, gotowy. Już wsadzając chleb do piekarnika czuję czy się uda. Czy pięknie się wypiecze czy będzie zakalec. Wiem czy poświeciłam mu wystarczająco uwagi czy jednak gdzieś została ona odwrócona. Cały proces pieczenia wymaga skupienia i albo się temu poddasz, albo nic z tego nie będzie. Chleb uczy cierpliwości. Ale też cały ten proces mnie uspokaja, tak samo jak jego zapach, terapia zapachem zamiast kozetki. A zaraz potem przychodzi poniedziałek. A jak nie poniedziałek to znowu jakiś czarny czwartek. I cały wyrobiony zen szlag trafia.
Dzisiaj będzie przepis na chleb z karmelizowanym porem i pestkami stąd http://gotujebolubi.pl/. Piekłam go drugi raz i ciągle mnie zachwyca. Ma świetny smak, niewiele już potrzebuje żeby zostać kanapką. A niektórzy to mówią, że chleb z dodatkami to profanacja. Prawda mężu? Co prawdą w ogóle nie jest, bo chleb jest przepyszny.  Ten, który piekłam jest z połowy porcji i wychodzi naprawdę spory. Zamiast octu balsamicznego daję krem balsamiczny słodko - kwaśny. I swój robiłam tylko z mąki pszennej chlebowej. Aha, popękał ponieważ go nie ponacinałam, zapomniałam:)

Chleb z karmelizowanym porem i pestkami

Na 12 godzin wcześniej przygotuj zaczyn:
2 łyżki zakwasu pszennego
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki wody

Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj je razem i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty. Owiń naczynie folią spożywczą, odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżeczkę i upuść do szklanki wypełnionej wodą. Jeżeli pływa po jej powierzchni, można działać dalej. Jeżeli tonie, musi fermentować dalej.

Przygotuj ciasto właściwe:
2 szklanki wody
800 g mąki pszennej typ 550
400 g mąki pszennej razowej
1,5  łyżki soli
cały zaczyn (- 2 łyżki)
2 duże pory
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
200 g pestek ze słonecznika
100 g pestek z dyni
2 łyżki masła 

Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając dwie łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąkę i połącz ją z wodą przy pomocy rąk, ale nie wyrabiaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Pora pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet balsamiczny, wymieszaj, a kiedy płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą ściągnij go z ognia i wystudź. Na tej samej patelni rozpuść masło i wsyp pestki z dyni i słonecznika. Usmaż je na złoto, ściągnij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i dodaj do pora.Do ciasta dodaj sól i przygotowane wcześniej, wystudzone dodatki. Przy pomocy miksera połącz je z ciastem. Następnie wyrzuć ciasto na blat i podsypując minimalną ilość mąki wyrób gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu.
Wyrobione ciasto umieść w naoliwionej misce. Pozostaw do fermentacji na 2 godziny w międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat, rozpłaszcz i złóż na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podziel na trzy lub dwie części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie uformuj je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieść w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce.Wyrośnięty chleb natnij przed włożeniem do pieca. Piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 40 minut. Po upieczeniu wystudź.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz