12 lutego 2014

Mus z mlecznej czekolady


Ilu ludzi na świecie tyle jest sposobów na czekoladę. Jedni, najbardziej konserwatywni, lubią ją w czystej postaci uważając, że wszelkie dodatki i przeróbki są zbędne. Inni kombinują jak polepszyć smak i fakturę. Lubię czekoladę. Najbardziej tą gorzką i uważam, że jest najlepsza. Ale czasami też próbuję innych jej postaci. Dzisiaj mus z mlecznej czekolady. Bardzo prosty i szybki a do tego smaczny.


Mus z mlecznej czekolady
100 g mlecznej czekolady
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka masła
6 łyżek Baileys’a
¼ łyżeczki żelatyny- rozpuść w 1 łyżce wody i podgrzej.
 Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj Baileys’a oraz czekoladę i żelatynę.
Wymieszaj delikatnie szpatułką.
Schłodź w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz